-
VALG AV HEKK
 
Hekk er en viktig del av mange hager.
 
Valg av hekk er ofte preget av at man velger tradisjonelle hekksorter. Typiske eksempler er Thuja og buksbom blant vintergrønne, og f.eks. sommerspirea og blankmispel blant løvfellende sorter.
 
Hvis man definerer hekk ut fra funksjon slik som at de skal avgrense, skjerme mot innsyn og være dekorativ, så er det nesten ingen grenser for hva man kan benytte til hekk. På denne siden vil presentere en del  sorter som ikke er så vanlige, i tillegg til de mer tradisjonelle sortene. Mer info om hekk finner dere på www.ferdighekk.com
 
 
Sypress " white spot"
Sypress " white spot"
Meget dekorativ sypress. Den har en lys farge på de ytterste delene av skuddene. Kan brukes både som frittvoksende eller som klipt hekk. Ikke av de mest hardføre sortene.
Bøk
Bøk benyttes som klippet hekk. Høyde og bredde kan i stor grad tilpasses behov. Man kan bruke både vanlig grønn bøk eller blodbøk. Etter at bladene visner om høsten faller de ikke av. Dette skjer først om våren. Dette gjør at hekken skjermer svært godt mot innsyn også om vinteren
Bøk
Blodbøk
Blodbøk
Lekker hekk. Vokser som vanlig bøk.
Physocarpus op. diablo
Kalles også for blærespirea. Meget dekorativ løvfellende hekk. Bladene har samme form som ripsbær men med en farge som er svært lik blodbøk. Blir ca. 2 meter. Det finnes varianter som blir noe lavere. Må klippes godt tilbake. Hurtigvoksende. Hardfør. Får små hvite blomster.
Physocarpus op. diablo
Physocarpus "D'or"
Physocarpus "D'or"
En lysere og mindre variant som blir ca. 1,5 meter. Det er litt vanskelig å gi en riktig beskrivelse av fargen. Skuddene blir av noen definert som nærmest selvlysende. En av våre absolutte favoritter. kan også med hell brukes i f.eks skråninger som kontrastfarge. Plantes da i mindre grupper med lave planter rundt. Egner seg godt til snitt . Beskjæres årlig.
Physocarpus "Darts Gold"
I likhet med "D'or" så er det vanskelig å gi en eksakt beskrivelse av fargen. En blanding av Sitrongul og Limegrønn er kanskje det som passer best . Har en vekstform som gjør at den passer best som klippet hekk. Trives med å ha det lunt og varmt (solrikt) Planten egner seg også svært godt som kontrastplante i andre beplantinger.
Physocarpus "Darts Gold"
Hvitrogn
Hvitrogn
Spennede tre som vokser i buskform.. Får hvite blomster som blir til hvite dekorative bær. Skarpt grønne blad om sommeren. Dekorativ høstfarge. Benyttes som frittvoksende hekk.
Rhododendron
En av de mest dekorative vintergrønne hekker. En rekke sorter kan benyttes. De vanliogst eer Cunnighams white, Roseum Elegans og Grandiflorum. Rhododendron brukes både som frittvoksende og som klippet hekk. NB ! Rhododendron som blir relativt lav (1 til 1,5 meter) egner seg best som frittvoksende hekk. Bland gjerne forskjellige sorter. Benyttes i områder hvor rhododendron normalt trives.
Rhododendron
Laurbærhegg ETNA
Laurbærhegg ETNA
Meget frodig og dekorativ plante. Store ovale, mørkegrønne blader. Opprett vekst. Planteavstand 50-80 cm avhengig av hvor tett man ønsker at den skal bli. Høyde ca 2 meter. Kan klippes. Bør gjødsles et par ganger i året. Bladverket skal være mørkt grønt.
Kulethuja
Lav vintergrønn hekk.Flere sorter, men de fleste blir rundt 0,5 meter. Vokser i kuleform og skal normalt ikke klippes. Realtivt hardfør. Gir et ryddig og stilfult inntrykk.
Kulethuja
Roser
Roser
Både stilkroser og busk/klaseroser kan med hell benyttes som hekk. Det er selvsagt viktig at man finner sorter som passer i det klimaet hvor man bor. Kan med fordel kombineres med f.eks Rhodoedendron og klokkebusker for å oppnå optimal blomstring gjennom hele vekstsesongen.
Syrin
Flere sorter som egner seg til hekk. Vær oppmerksom på at noen sorter skyter rotskudd, og kan på denne måten spre seg.
Syrin
Japanspirea
Japanspirea
En gruppe hvor forskjellige sorter egner seg til lave hekker eller avgrensinger. Bildet viser en av våre favoritter "Magic Carpet" men det finnes en rekke andre som egner seg, blant annet den kanskje mer kjente "Little Princess" De bør beskjæres årlig for å oppnå en kompakt og fin vekstform. Relativt blomsterrike.
Klokkebusk
Finnes i mange varianter og forskjellige høyder. Farge på blomster og blader varierer. Vi har kun benyttet klokkebusk som frittvoksende hekk, men det bør ikke være noe i veien for at særlig de større sortene kan brukes som klippet hekk . Som frittvoksene bør de beskjæres tmed jevne mellomrom. Får mye blomster. Bildet viser "Alexandra" (ca 1 meter) som av mange regnes som den flotteste, med sitt mørke bladverk.
Klokkebusk
Bjørkebladspirea
Bjørkebladspirea
Varianter fra 80-100 cm . En meget frodigh hekktype som etter vår mening passer best som frittvoksende hekk. Hvite blomster som blomstrer i store mengder. Hardfør.
Rubinspirea
I veksttform er denne svært lik bjørkebladspirea men den har lys rosa blomster. Noen velger å blande denne med bjørkebladspirea for å oppnå litt mer variasjon i blomstringen.
Rubinspirea
Aronia
Aronia
Frodig hekkplante med store blader. Hardfør sort på rundt 1-1,5 meter (flere sorter) Hvite unseelige blomster som utvikler seg til bær. Denne bæren er ekstremt sunn med et svært høyt innhold av antioksidanter (flere ganger høyere enn blåbær).Egner seg meget godt til saft. Benyttes i en rekke sunne produkter som blant annet juice.
Gullsypress
Finnes i flere størrelser og fargesjateringer. Kan brukes både frittvoksende (krever en del plass) og som klippet hekk.
Gullsypress
Barlind
Barlind
Det finnes en rekke varianter av barlinsd som kan benyttes til hekk. De vanligste sortene er Hilli og Hicksii. Hilli har en noe smalere vekst en Hicksii. Andre sorter som kan nevnes er Summergold og Wintergold som er varianter med gule fargetoner. Kan brukes både som frittvoksende og klippet hekk. Anbefalt planteavstand 50-80 cm. Surjordsplante. . Som frittvoksende blir Barlind relativt omfangsrike både i høyde og bredde. 2 meter må påregnes i høyden.
Syrinhortensia
Finnes i en rekke varianter. Brukes frittvoksende. Kan godt benyttes alene men egner seg også svært godt i hekker med roser og rhododendron. Bildet viser sorten "Limelight"
Syrinhortensia
Rosespirea
Rosespirea
Det finnes en rekke forskjellige sorter rosespirea som kan benyttes som hekk. Den vanligste er "Anthony Waterer" (avbildet) I tillegg finnes det sorter som er tofarget (rosa og hvite og hvite. De fleste blir rundt 1 meter . Disse bør klippes for at de skal bli tette og fine. Disse sortene benyttes som regel som frittvoksene hekk.
Buksbom (myrte)
Klassisk hekk som er beregnet for klipping. Høyde kan varieres etter ønske. Flere sorter (også tofarget) på markedet.
Buksbom (myrte)
 
 
                                              
siden er under utarbeidelse